Muuttunut työelämä - muuttunut työterveyshuolto

TT Botnian työterveyshuollon ammattilaiset ovat huomanneet muuttuneen työelämän vaikutukset ihmisten hyvinvointiin. Etätyö on lisääntynyt merkittävästi koronapandemian jälkeen, ja se on vaikuttanut työelämään ja sitä kautta ihmisiin monin tavoin.


TT Botnian työterveyshuollon ylilääkäri Tiina Lehtinen ja vastaava työterveyspsykologi Anu Storm kertovat, että työelämän kuormitus on lisääntynyt viime vuosien aikana. Etenkin nuorten, juuri työelämään tulleiden työntekijöiden jaksaminen huolettaa.

 

– Mielenterveysongelmat ja niihin liittyvät työssä selviytymisen haasteet näkyvät vastaanotoilla. Myös taloudellinen ja yhteiskunnallinen epävarmuus kuormittavat kaikenikäisiä työn kuormituksen lisäksi, kertoo Lehtinen.

 

Työterveyspsykologi Stormin mukaan mukaan työelämässä otetaan paljon irti ihmisistä:

 

– Itsenäisyyden ja autonomian vaatimuksena ihmiset eivät välttämättä osaa asettaa rajoja omaan työntekoonsa. Tämä voi johtaa uupumukseen.

 

Stormin mukaan itsensä johtaminen on tärkeää, mutta se ei ole helppoa. Moni työntekijä on liian tunnollinen ja ottaa liikaa vastuuta. Esihenkilön on tärkeää auttaa työntekijöitä tunnistamaan omat rajansa ja asettamaan realistisia tavoitteita.

 

Työterveyshuolto vastaa muuttuneisiin tarpeisiin

 

TT Botnialla työterveyshuolto vastaa muuttuneen työelämän haasteisiin muun muassa tarjoamalla joustavia palveluita.

 

–  Joustavuus työterveyshuollon palveluiden toteuttamisessa on positiivista. Työterveyshuollon tehtäviä voidaan toteuttaa läsnä- tai etäpalveluina tarpeen mukaan. Aina ei tarvita perinteistä lääkärin kivijalkavastaanottoa – monet asiat hoituvat jopa näppärämmin etäyhteyksin, kertoo Lehtinen.


 

Myös työterveyspsykologin palvelut voidaan toteuttaa etäyhteyksin erinomaisesti. Etäyhteyden avulla työntekijä voi hakea apua ja tukea silloin kuin hänelle parhaiten sopii. Etäyhteys voi myös helpottaa työntekijän kynnystä hakea apua, kun hänen ei tarvitse lähteä kotoaan.

 

Joustavat palvelut ja työhyvinvoinnin edistäminen ovat tärkeitä keinoja, joilla voidaan ehkäistä työelämän kuormittumista ja edistää työntekijöiden hyvinvointia.