Sattumalta työterveyshoitajaksi TT Botnialle

Työterveyshoitaja Eveliina Heiskari

Vaasalainen Eveliina Heiskari valmistui terveydenhoitajaksi Vaasan ammattikorkeakoulusta keväällä 2023. Vuodesta 2009 lähihoitajana työskennellyt Heiskari päätyi työterveyshoitajaksi hieman sattuman kautta.

–  Minulla ei ollut opiskelujen aikana aavistustakaan, että työterveydestä voisi löytyä minulle sopiva työpaikka. Pääsin suorittamaan opiskeluihin liittyvän harjoittelun TT Botnialle, ja se avasi silmäni tälle uravaihtoehdolle.

 

Töihin TT Botnialle Heiskari pääsi käytännössä suoraan koulun penkiltä.

 

–  Valmistumiseni aikoihin etsin itselleni koulutustani vastaavaa työtä, ja löysin ilmoituksen, jossa TT Botnia etsi työntekijää puhelin- ja chat-neuvontaan. Lähetin hakemuksen, ja onnekseni sain työpaikan. Tällä hetkellä olen TT Botnian ainoa työterveyshoitaja, joka jakaa työaikansa puoliksi etäneuvonnan ja omien työterveyden asiakkaiden kesken.

 

Työnkuva helpottaa työn ja perhe-elämän yhteen sovittamista.

 

–  Minun on mahdollista tehdä etätöitä, minkä lisäksi päivätyöhön vaihtaminen oli minulle tärkeää pienten lasteni vuoksi.

Itsenäinen työote ja halu oppia kantavat pitkälle

Työterveyshoitajan rooli, kuten mikä tahansa hoitoalan työ, vaatii Heiskarin mukaan hyviä kommunikaatiotaitoja sekä empaattisuutta.

 

–  Empaattisuus, kuuntelu- ja sosiaaliset taidot ovat hoitoalalla perusvaatimuksia, mutta työterveydessä tarvitaan myös itseohjautuvuutta ja aktiivisuutta. Tässä työssä saan suunnitella omat työpäiväni, jos vertaa työtä vaikka terveyskeskus- tai neuvolatyöhön.

 

Etäneuvontaa tekevän työterveyshoitajan työnkuva on Heiskarin mukaan vaihtelevaa, ja se antaa vapauksia työn toteuttamiseen.

 

–  Digitaalisuus ei sido minua mihinkään tiettyyn paikkaan, mutta se on myös tuonut haasteita, koska työnkuva on TT Botnialla täysin uusi. Etäneuvontaan otetaan välillä yhteyttä myös asioissa, jotka eivät varsinaisesti ole minun alaani, mutta totta kai silloin selvitellään ja ohjataan asiakkaita eteenpäin. Joustavuutta siis välillä tarvitaan.

 

Heiskari on ollut tyytyväinen uravaihdokseensa.

 

–  Työni on mielenkiintoista, itsenäistä ja se tarjoaa mahdollisuuden jatkuvaan oppimiseen. Joustavuus on ihan huippujuttu ruuhkavuosissa.

 

 

Työnantaja ja kollegat tukevat

Uuden työnkuvan opettelu on ollut Heiskarin mukaan antoisaa, mutta välillä myös haastavaa.

 

–  Vaikka minulla on etätyömahdollisuus, niin silti teen suurimman osan työpäivistäni Vaasan toimipisteellä. Kollegoja on mukava tavata, ja heiltä olen saanut tukea ja neuvoja uuden opettelussa. Esihenkilöni kannustaa myös lisäkoulutuksiin, ja olen aina saanut vastauksia, jos jotain kysyttävää on tullut. Minusta tuntuu, että TT Botnialla todella ollaan kiinnostuneita henkilöstön hyvinvoinnista, mikä näkyy juuri joustavina työnteontapoina sekä työaikoina.

 

Vapaa-ajallaan Heiskari tuulettaa päätään urheilemalla.

 

–  Käyn kuntosalilla sekä ryhmäliikuntatunneilla ja ulkoilen paljon. Näin jaksan arjessa paremmin.