Sujuvaa yhteistyötä työkyvyn tukemiseksi –
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue (HYVAEP) aloitti yhteistyön TT Botnian kanssa vuoden 2023 alussa, ja TT Botnian palveluiden piirissä on jo noin 3 100 hyvinvointialueen työntekijää. Henkilöstöä hyvinvointialueella on kokonaisuudessaan 10 400, ja TT Botnian lisäksi HYVAEP tekee yhteistyötä kolmen muun työterveyspalveluiden tuottajan kanssa.

HYVAEP:n työhyvinvointiasiantuntija Elina Luoma kommentoi yhteistyötä TT Botnian kanssa:

 

– Yhteistyö on ollut sujuvaa, nopeaa ja mutkatonta. Hyvinvointialueen esille nostamat asiat otetaan tosissaan, eli meitä asiakkaita kuunnellaan. Esille nostettuihin asioihin tartutaan, ja niihin lähdetään etsimään toimivia ja pitkäkestoisia ratkaisuja käytännössä välittömästi.

 

Tavoitteena ennaltaehkäisevä työterveystoiminta

 

HYVAEP on mukana KEVA:n Kestävää työelämää -hankkeessa yhdessä TT Botnian kanssa. Hanke on aloitettu vuonna 2022 ja se päättyy vuoden 2024 lopussa. EPHVA on ollut mukana vuodesta 2023.

 

– Olemme mukana hankkeen Työterveysyhteistyön kehittäminen -projektissa yhdessä TT Botnian kanssa, Luoma valaisee.

 

Projektin tavoitteena on pienentää työkyvyttömyysriskejä kehittämällä ennaltaehkäisevää, vaikuttavaa, yhteiseen riskien analysointiin pohjautuvaa sekä kumppanuuteen perustuvaa työterveysyhteistyön toimintamallia. Hankkeen tulokset ovat koko julkisen alan hyödynnettävissä.

– Ilmankin tätä hanketta meillä olisi HYVAEP:n työterveyssuunnitelmaan kirjattuna yhdessä asetetut tavoitteet, joihin on sitouduttu molemminpuolisesti. HYVAEP määrittelee suuret linjat, mutta hankkeen myötä meillä on selkeä, yhteinen päämäärä sekä yhdessä sovitut mittarit. Niitä seuraamalla pystymme päättelemään, että olemmeko onnistuneet kehittämään vaikuttavia ja ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä työterveyshuollossa, Luoma jatkaa.

 

– Näitä yhteisiä mittareita myös päivitetään kehitystyön jatkuessa ja seuraava tarkistus on tulossa syksyllä. Kyseessä on pitkän aikavälin suunnitelma, ja tavoitteet on asetettu vuoden 2025 loppuun, täydentää HYVAEP:n rekrytointi- ja työhyvinvointijohtaja Niina Herttuala.

 

TT Botnian palvelut toimivat

 

Hyvinvointialueen työntekijöiden työpaikan sijainti määrää sen, mitä TT Botnian toimipistettä he käyttävät, ja tällä hetkellä kaikki TT Botnian Etelä-Pohjanmaan alueella sijaitsevat toimipisteet ovat käytössä.

 

– Tältä osin noudatamme vanhoja kuntayhtymien rajoja, koska kuntayhtymät ovat olleet TT Botnian asiakkaita jo ennen hyvinvointialueen muodostamista. Näin myös TT Botnian asiantuntemus hyvinvointialueen paikallisista toimipisteistä on säilynyt, ja he pystyvät paremmin hyödyntämään kertynyttä asiantuntemustaan meidän hyväksemme, Herttuala kertoo.

 

Saavutettavan toimipisteverkoston lisäksi TT Botnian ote kehitystyöhön saa kiitosta.

 

– Halu, asenne ja motivaatio tehdä yhdessä töitä työkyvyn kehittämiseksi välittyy koko organisaation läpi, Luoma päättää.

 

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue (HYVAEP) perustettiin vuoden 2023 alussa, osana sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta. Hyvinvointialueiden tarkoituksena on yhtenäistää ja parantaa julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastuspalveluiden järjestämistä ja hallintoa. Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue vastaa näiden palvelujen tuottamisesta 18 kunnan alueella.