Koronavirusepäilyssä yhteydenotot ainoastaan puhelimitse

KORONAVIRUSEPÄILYSSÄ YHTEYDENOTOT AINOASTAAN PUHELIMITSE.

  • ENSISIJAISESTI OMAN PAIKKAKUNNAN TERVEYSKESKUKSEEN SEN AUKIOLOAIKOINA JA MUINA AIKOINA KESKUSSAIRAALAAN  (Vks puh: 06 213 1310 tai 06 213 1001).
  • Valtakunnallinen neuvontapuhelin tarjoaa yleisestä tietoa koronaviruksesta puh. 0295 535 535

TT Botnian työterveyshoitajan neuvontapuhelin 06- 521 5502 (klo 8-12).

EI KÄYNTEJÄ! 

Koronavirustartuntaa tulee epäillä, mikäli potilas on oleskellut enintään kaksi viikkoa ennen oireiden ilmaantumista epidemia-alueella. Epäily edellyttää siis aina oleskelua epidemia-alueella tai lähikontaktia varmistettuun koronaviruspotilaaseen. Toisena kriteerinä epäilylle on koronavirukseen sopiva taudin kuva: kuumeisen hengitystieinfektion oireita (ja/tai yskä, hengitysvaikeus) ja/tai keuhkokuumelöydös. Mikäli edellä mainittujen kriteereiden perusteella herää epäily koronavirustartunnasta, tulee aina aluksi olla yhteydessä puhelimitse terveyskeskukseen tai keskussairaalaan.

Suomessa on todettuja laboratoriovarmistettuja COVID-19 koronaviruksen aiheuttamia matkailuun ja jatkotartuntaan liittyviä tautitapauksia.  THL seuraa sekä Suomen että kansainvälistä tilannetta. Mahdollisten tautitapausten nopea tunnistaminen on tärkeää, jotta tehokkailla torjuntatoimilla voidaan vähentää jatkotartuntojen riskiä. Suomen sairaaloissa on hyvä valmius tutkia ja hoitaa koronavirusinfektioita eristysolosuhteissa.

Koronavirus-tartuntoja voidaan ehkäistä hyvällä käsi- ja yskimishygienialla:

  • Käsien pesu vedellä ja saippualla
  • Käsihuuhteen käyttö
  • Yskiminen nenäliinaan tai hihaan, ei vapaasti päin muita ihmisiä tai kämmeneen

Lisätietoja THL:n sivuilta:

 

Vaasan Aluetyöterveyden tiedote 26.2.2020, päivitetty 3.3.2020.