1.1.2023 Tartuntatautipäivärahan myöntäminen

Tartuntapäivärahan myöntämistä koskevat väliaikaiset muutokset päättyvät

Tartuntatautipäivärahaa varten tarvitaan jälleen 1.1.2023 alkaen tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätös. Myös tartuntatautipäivärahan hakuaika lyhenee nykyisestä 6 kuukaudesta 2 kuukauteen.

Tartuntatautipäivärahaan vaikuttavan sairausvakuutuslain väliaikaisen lainsäädännön voimassaolo päättyy 31.12.2022. Tartuntatautipäivärahan saaminen edellyttää 1.1.2023 alkaen taas tartuntataudeista vastaavan lääkärin tekemää päätöstä, eikä tartuntatautipäivärahaa voi enää saada muun lääkärin, sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan kirjoittaman todistuksen perusteella.

Jos tartuntataudista johtuva työstä poissaolo ja ansionmenetys on alkanut viimeistään 31.12.2022, tartuntatautipäivärahaa voi hakea vielä väliaikaisten säännösten mukaan. Tällöin tartuntatautipäivärahahakemuksen liitteeksi käy julkisessa tai yksityisessä terveydenhuollossa työskentelevän lääkärin, sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan laatima todistus. Todistuksesta täytyy ilmetä, että koronavirustartunta on todettu laboratoriovarmistetulla PCR- tai antigeenitestillä eikä työnteko ole suositeltavaa tartunnan leviämisriskin takia. Tartuntatautipäivärahan takautuva hakuaika on tällöin 6 kuukautta.

Jos tartuntataudista johtuva työstä poissaolo tai ansionmenetys alkaa 1.1.2023 tai sen jälkeen, tartuntatautipäivärahan myöntäminen edellyttää hyvinvointialueen tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätöstä työstä poissaolosta, eristämisestä tai karanteenista. Tartuntatautipäivärahan takautuva hakuaika on tällöin 2 kuukautta.