Vastuu asiakkaista on suuri, mutta vastapainoksi arki on joustavaa

Työterveyslääkäri Emad Sabbah

Työterveyslääkäri Emad Sabbah päätyi töihin TT Botnialle Vaasan toimipisteeseen, kun hän kaipasi uusia kuvioita elämäänsä ja toisenlaista päivärytmiä päivystystyön tilalle.

Emad viimeisteli lääkäriopintonsa Tampereen yliopistossa, jonka jälkeen hän väitteli lääketieteen tohtoriksi Oulun yliopistossa. Emadilla on siis taustallaan pitkä opintopolku, ja kokemusta on kertynyt useista alue-, keskus- ja yliopistollisista sairaaloista.

 

–Olen alusta asti ollut kiinnostunut ihmisten auttamisesta. Pidän lääkärin työtä erittäin palkitsevana, Emad selittää.

 

Ennen TT Botnialle päätymistä Emad ehti työskennellä anestesiaan erikoistuvana lääkärinä Vaasan keskussairaalassa sekä yleislääkärinä yksityisellä sektorilla. Syksyllä 2020 hän koki kaipaavansa uutta rytmiä elämäänsä ja mahdollisuuksia kehittyä työssään.

 

–Sain kuulla työterveyslääkärin roolista ja vastuulääkärimallista TT Botnialla, ja työnkuva teki minuun vaikutuksen. Päätin hypätä tuntemattomaan, sillä halusin rakentaa uudenlaisen arjen ilman päivystysvuoroja.

 

Vastuulääkärinä Emad huolehtii yritysasiakkaiden työterveyshuollosta. Työpäivät täyttyvät muun muassa tutkimus- ja hoitotoimenpiteistä, terveystarkastuksista, työkyvyn arvioinneista sekä työterveysneuvotteluihin osallistumisesta. Välillä työnkuvaan kuuluu myös työpaikkaselvitysten tekemistä paikan päällä yrityksissä.

 

–Parasta työssäni on palvella asiakkaita. Lopulta lääkärin työ on hoito- ja palveluammatti, olipa töissä missä tahansa. Vastuu asiakkaistamme eli potilaista on suuri, ja heidän hyvinvointinsa on tärkein motivaation lähde, Emad kertoo.

Vapaa-aika äärimmäisen tärkeää

 

Emad kokee, että TT Botnialla työtä voi muokata elämäntilanteen mukaan:

–Kun saa itse olla vastuussa siitä, mitä tekee ja milloin, työ tuntuu kevyemmältä. Se, että voin viettää kiireettömän aamun ja lukea lehden rauhassa ennen työpäivän alkua, on itseasiassa iso juttu arjessa.

 

Vapaa-ajallaan Emad nauttii ruuanlaitosta, ulkoilusta ja luonnossa liikkumisesta. Muun muassa vaellusreissut Lappiin saavat hänen mielensä nollaantumaan. Talvisin hän matkaa Kairoon tapaamaan äitiään ja pääsee samalla nauttimaan Egyptin lämmöstä.

”Se, että voin lukea lehden rauhassa ennen työpäivän alkua, on itseasiassa iso juttu arjessa.”

Ei tarvitse selvitä yksin

 

Palvelualttius ja laadukkaaseen hoitoon panostaminen ovat Emadin mukaan asioita, joista TT Botnialla pidetään tiukasti kiinni. Emadin mielestä TT Botnialla on onnistuttu säilyttämään lääkäri-asiakassuhde hyvin. Asiakkaan hoidossa panostetaan laatuun, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, ja ennaltaehkäisyyn. Hän kuvailee TT Botnian toiminnan laajentuneen myös vauhdilla.

 

Emad on iloinen siitä, että TT Botnialla lääkärit saavat keskittyä rooliinsa lääketieteen asiantuntijoina. Aiemmin hän oli tottunut siihen, että lääkärinä joutuu itse ratkaisemaan kaikki arjen haasteet.

 

–Täällä asiat halutaan hoitaa hyvin. Kun aloitin vastuulääkärinä, selvisi nopeasti, että saan aina apua tarvittaessa. Toivon, että omalta osaltani jaan eteenpäin sitä tunnetta, että yksin ei tarvitse kaikista työn haasteista selvitä.

 

Emad nauttii siitä, että työssä on saanut nähdä paljon ja olla mukana etulinjassa tuomassa uusia työskentelytapoja työterveyteen.

”Emme tarvitse jäykkiä palavereita ja töitä tehdään moniammatillisissa tiimeissä, joihin kuuluu työterveyslääkärien lisäksi myös työterveyshoitajia-, psykologeja- ja fysioterapeutteja. Yhdessä mietimme parhaat ratkaisut potilaille.”