Työterveyssihteeri, jolla on sydäntä asiakkaille

Työterveyssihteeri Aija Viertola

Aija Viertola on työskennellyt työterveyssihteerinä jo yli 20 vuotta. Uransa hän aloitti Vaasan kaupungin työterveydessä, joka muuttui Vaasan aluetyöterveydeksi, ja josta lopulta vuonna 2021 tuli TT Botnia. Viertola on todistanut työssään suuren tietotyön muutoksen, mutta yksi asia on pysynyt samana: asiakaspalvelun tärkeys. 

Viertola kuvaa työtään monipuoliseksi, vaikka työn pääpaino onkin edelleen asiakaspalvelussa. Tyypillinen työpäivä voi sisältää muun muassa asiakkaiden ilmoittautumisten vastaanottamista puhelimitse, puheluihin vastaamista, ajanvarausten tekemistä hoitajille ja fysioterapeuteille asiakkaiden puolesta sekä henkilökunnan avustamista mm. teknisissä asioissa. Välillä vuorossa on myös niin kutsuttu arkistovuoro, jossa skannataan potilaspapereita ja vastataan asiakirjapyyntöihin.

 

–  Näiden lisäksi olen mukana erilaisissa kehittämisprojekteissa, ja toimin TT Botnian asiakaspalveluvastaavana. Työnantajan puolelta on myös suhtauduttu hyvin positiivisesti koulutuksiin, ja olenkin saanut täydennyskoulutusta vuosien varrella. 

 

Työuransa Viertola aloitti jo 80-luvun alkupuolella, kun hän valmistui merkonomiksi. Ensimmäisessä työpaikassaan Vaasassa hän puhtaaksi kirjoitti lääkäreiden saneluita.  

 

Silloin sanelut kirjoitettiin kirjoituskoneilla. Siitä on tultu aika pitkälle nykyisten pilvipalveluiden ja sähköisten potilastietojärjestelmien kanssa. Silti tärkeintä ja parasta työssäni ovat tyytyväiset asiakkaat ja se, kun voin auttaa heitä eteenpäin tai tarjota jotain ratkaisua heidän ongelmiinsa.  

TT Botnialla on hyvä työilmapiiri

Viertola työskentelee Vaasan toimipisteellä, ja hänen tiimissään työskentelee neljä työterveyssihteeriä. Lisäksi TT Botnialla on maakunnissa (Suupohja, Järvi-Pohjanmaa ja JIK) omat työterveyssihteerinsä  

 

– Tiimimme on huikea, ja työkaverit todella auttavat jaksamaan töissä. Joustamme puolin ja toisin esimerkiksi lomien ja työvuorojen kanssa. Tiimiimme on osunut ihmisiä, joilla on monenlaista osaamista, mikä tekee yhteistyöstä helppoa. Tyhy-päivästä lähtenyttä ratsastusharrastusta on jatkettu muutaman työterveyshoitajan kanssa, ja ratsastusleirilläkin on käyty, Viertola kertoo. 

 

Työterveyssihteerin tärkeimpiä ominaisuuksia ovat hänen mukaansa joustavuus, ihmisläheisyys ja stressinsietokyky. 

 

– Tässä työssä pitää tykätä ihmisistä ja olla valmis auttamaan heitä. Pitää myös kestää stressiä. Hyvä rutiini auttaa suoriutumaan töistä – minua ei väsytä niinkään ihmisten kohtaaminen, vaan esimerkiksi jatkuva työvälineiden eli eri järjestelmien muutokset sekä päivittyvät lait. Jatkuva uuden opettelu tuntuu ajoittain raskaalta, mutta työkavereiden tuki ja yhteen hiileen puhaltaminen auttavat siinäkin asiassa. 

 

Kysyttäessä, suosittelisiko Viertola TT Botniaa työnantajana, hän vastaa empimättä. 

 

– Ilman muuta! Meillä on tiivis ja lämmin työyhteisö eli työilmapiirimme on hyvä. Meillä on matala hierarkia eli kaikki lääkäreistä, hoitajiin ja sihteereihin mahtuvat saman pöydän ääreen. Lisäksi olemme saaneet harjoittelijoilta hyvää palautetta siitä, miten meillä otetaan porukkaan mukaan ja perehdytetään työtehtäviin hyvin. 

 

Vapaa-aikaa luonnon helmassa

Työpäivien jälkeen Viertola rentoutuu ulkoilemalla ja viettämällä aikaa luonnossa. Hänellä on kaksi koiraa, joiden kanssa hän käy kävelyillä. Hän nauttii myös mökkeilystä ja lapsenlapsen kanssa vietetystä ajasta. 

 

– Vapaa-ajalla on tärkeää rentoutua ja viettää aikaa sellaisten asioiden parissa, jotka eivät liity työhön mitenkään. Se auttaa jaksamaan, ja on hyvä vinkki jokaiselle työssäkäyvälle.