TT Botnias telefonlinjer fungerar för närvarande inte, problemet åtgärdas.

Smidigt samarbete för att stödja arbetsförmågan –
Södra Österbottens välfärdsområde

Södra Österbottens välfärdsområde (HYVAEP) inledde sitt samarbete med TT Botnia i början av 2023, och idag arbetar omkring 3 100 av välfärdsområdets anställda inom ramen för TT Botnias tjänster. Totalt har välfärdsområdet 10 400 anställda, och förutom TT Botnia samarbetar HYVAEP med tre andra leverantörer av företagshälsovårdstjänster.

Elina Luoma, sakkunnig inom arbetsvälmående på HYVAEP, kommenterar samarbetet med TT Botnia:

 

– Samarbetet har varit smidigt, snabbt och enkelt. De frågor som välfärdsområdet lyfter fram tas på allvar, vilket innebär att vi som kunder blir hörda. De utmaningar som lyfts plockas snabbt upp av TT Botnia, de börjar så gott som omedelbart söka efter hållbara och fungerande lösningar.

 

Målet är förebyggande företagshälsovård

 

HYVAEP är med i KEVAs projekt ”Hållbart arbetsliv” tillsammans med TT Botnia. Projektet inleddes 2022 och avslutas i slutet av 2024. HYVAEP har varit med sedan 2023.

 

– Vi deltar i projektet ”Utveckling av företagshälsovårdssamarbetet” tillsammans med TT Botnia, förklarar Luoma.

 

Projektets mål är att minska riskerna för arbetsoförmåga genom att utveckla en förebyggande, och effektiv modell för företagshälsovårdssamarbetet, en modell som bygger på gemensam riskanalys och partnerskap. Resultaten av projektet kan användas inom hela den offentliga sektorn.

– Även utan detta projekt skulle vi ha gemensamt uppsatta mål i HYVAEPs företagshälsovårdsplan och som båda parter förbinder sig till. HYVAEP sätter upp de stora riktlinjerna, men genom projektet har vi ett tydligt gemensamt mål samt överenskomna mätvärden. Genom att följa dessa kan vi avgöra om vi lyckats utveckla effektiva och förebyggande åtgärder inom företagshälsovården, fortsätter Luoma.

 

– Dessa gemensamma mätvärden uppdateras i takt med att utvecklingsarbetet fortskrider, och nästa uppföljning kommer att ske under hösten. Det är en långsiktig plan med mål som sträcker sig till slutet av 2025, tillägger Niina Herttuala, HYVAEPs chef för rekrytering och arbetsvälmående.

 

TT Botnias tjänster fungerar

 

Vilken TT Botnia-enhet välfärdsområdets anställa använder beror på den anställdas arbetsplats och för närvarande är alla TT Botnias enheter i Södra Österbotten i användning.

 

– På den här punkten följer vi de gamla samkommunernas gränser, eftersom de har varit TT Botnias kunder redan innan välfärdsområdet bildades. Det här innebär att TT Botnias lokalkännedom inom välfärdsområdet har bevarats, och de kan bättre utnyttja sin samlade expertis till vår fördel, förklarar Herttuala.

 

Förutom det breda nätverket av enheter får TT Botnias inställning till utvecklingsarbete beröm.

 

– Viljan, attityden och motivationen att arbeta tillsammans för att förbättra arbetsförmågan genomsyrar hela organisationen, avslutar Luoma.

 

Södra Österbottens välfärdsområde (HYVAEP) grundades i början av 2023 som en del av reformen av social- och hälsovården. Syftet med välfärdsområdena är att enhetliggöra och förbättra organisationen och förvaltningen av offentliga social- och hälsovårdstjänster samt räddningstjänster. Södra Österbottens välfärdsområde ansvarar för att tillhandahålla dessa tjänster i 18 kommuner.