TT Botnias telefonlinjer fungerar för närvarande inte, problemet åtgärdas.

Ansvaret för kunderna är stort, men samtidigt är vardagen flexibel

Företagsläkare Emad Sabbah

Företagsläkaren Emad Sabbah började arbeta för TT Botnia i Vasa när han ville få nya rutiner i sitt liv och en annan dygnsrytm än jourarbetet kunde erbjuda.

Emad slutförde sina läkarstudier vid Tammerfors universitet och disputerade därefter i medicin vid Uleåborgs universitet. Emad har med andra ord en lång utbildningsbakgrund och erfarenhet från flera region-, central- och universitetssjukhus.

 

– Jag har alltid varit intresserad av att hjälpa människor. Jag tycker att jobbet som läkare är mycket givande, säger Emad.

 

Innan Emad började på TT Botnia arbetade han som läkare under specialistutbildning inom anestesi vid Vasa centralsjukhus och som allmänläkare inom den privata sektorn. Under hösten 2020 kände han att han behövde få en ny rytm i sitt liv och möjligheter att utvecklas i sitt arbete.

 

– Jag fick höra talas om jobbet som företagsläkare och modellen med ansvarsläkare på TT Botnia, och jag blev mycket intresserad av arbetsbeskrivningen. Jag bestämde mig för att ta ett steg ut i det okända, eftersom jag ville ha en ny typ av vardag utan jourpass.

 

Som ansvarig läkare har Emad hand om företagshälsovården för företagskunder. Arbetsdagarna består bland annat av undersökningar, vård- och behandlingsåtgärder, hälsoundersökningar, bedömningar av arbetsförmågan och deltagande i nätverkssamtal. Ibland innebär jobbet även att utföra arbetsplatsutredningar på plats i företag.

 

– Det bästa med mitt jobb är att betjäna kunderna. När allt kommer omkring är läkaryrket ett vård- och serviceyrke, oavsett var du arbetar. Vi har ett stort ansvar för våra kunder, dvs. våra patienter, och deras välbefinnande är vår främsta motivationskälla, säger Emad.

Fritiden är mycket viktig

 

Emad upplever att han på TT Botnia har möjlighet att anpassa arbetet efter sin livssituation:

– När du själv får ta ansvar för vad du ska göra och när, känns arbetet lättare. Det faktum att jag kan ta det lugnt en morgon och läsa tidningen i lugn och ro innan arbetsdagen börjar är faktiskt en stor sak i vardagen.

 

På fritiden tycker Emad om att laga mat, motionera och att vara ute i naturen. Bland annat vandringsresorna till Lappland får honom att komma ner i varv. På vintern reser han till Kairo för att träffa sin mor och får samtidigt chansen att njuta av värmen i Egypten.

”Det faktum att jag kan läsa tidningen i lugn och ro innan arbetsdagen börjar är faktiskt en stor sak i vardagen.”

 

Du behöver inte klara allt på egen hand

 

Enligt Emad är serviceanda och vård av hög kvalitet något som man inte kompromissar med på TT Botnia. Emad anser att TT Botnia har lyckats upprätthålla en god relation mellan läkare och kunder. Man satsar på vårdkvaliteten, den totala hälsan och förebyggande åtgärder i vården av kunden. Emad säger att TT Botnias verksamhet har expanderat snabbt.

 

Emad är mycket nöjd med att TT Botnia gör det möjligt för läkare att fokusera på sin roll som sakkunniga inom medicin. På hans tidigare arbetsplatser var läkarna tvungna att lösa alla vardagliga utmaningar själva.

 

– Här ser man till att allt sköts väl. När jag började som ansvarig läkare insåg jag snabbt att jag alltid kunde få hjälp när jag behövde det. Jag hoppas att även jag kan förmedla känslan av att man inte behöver möta alla utmaningar på jobbet ensam.

 

Emad är glad över att han har fått se mycket på jobbet och stå i främsta linjen när det gäller att införa nya arbetssätt inom företagshälsovården.  

”Vi behöver inga stela möten och arbetar i multiprofessionella team som består av företagsläkare, företagshälsovårdare, psykologer och fysioterapeuter. Tillsammans tar vi fram de bästa lösningarna för patienterna.”