TT Botnias telefonlinjer fungerar för närvarande inte, problemet åtgärdas.

4 tips för en stressfri jul

För många är julen den fest man väntar på mest. Det är då man stannar upp för att njuta av den magiska samvaron med sina närmaste. En önskan att skapa en oförglömlig jul kan dock även leda till onödig stress. Vi plockade ihop fyra tips för dig för att minimera julstressen:

1. Stanna upp och fundera över vem det är du ordnar julen för?

 

Om till exempel barnen är julens centrala målgrupp fundera över vad som är viktigast för dem. Barnen är knappast intresserade av om golvet blänker till jul. Barn uppskattar att man med gott humör gör saker tillsammans och att de vuxna är närvarande. Därför är det bra att bedöma om du i år ska ta stress över den nervpåfrestande städningen?

 

Även vänner och släktingar uppskattar ofta mera det att det är stressfritt än att böckerna i bokhyllan står i alfabetisk ordning och att ytorna blänker.

 

2. Kom ihåg att du inte behöver göra allt själv

 

Ge familjemedlemmar och vänner möjlighet att hjälpa till med förberedelserna inför julen. När vi kan vara till hjälp känner vi också att vi betyder något för andra. Dessutom skapar det julstämning när man gör saker tillsammans och delar på ansvaret.

 

Fundera på om du till exempel behöver laga all julmat själv eller om en del kunde köpas färdig? Om budgeten tillåter kan du överväga att skaffa utomstående hjälp även för julstädningen.

 

3. Varje jul är olik

 

Njut av en fullständigt ofullständig jul och var snäll mot dig själv. Varje jul är olik och små olägenheter hör till saken. Genom att vara medveten om detta kan man lära sig att uppskatta de unika stunderna och fokusera på att skapa minnen som gör varje jul speciell.

 

4. Sätt in tid för vila i schemat

 

Kom ihåg att ta pauser och reservera tid för dig själv under julen. Koppla av, läs, promenera i frisk luft eller syssla med något som ger dig glädje. Dessa stunder för avkoppling kan skrivas ner i kalendern i december på samma sätt som man gör med övriga viktiga åtaganden.

TT Botnia tillönskar en god och avkopplande juletid!