16 år hos samma arbetsgivare och entusiasmen bara ökar!

Företagshälsovården Terhi Katajamäki-Tuira

Terhi Katajamäki-Tuira var intresserad av att arbeta inom företagshälsovården redan när hon satt på skolbänken. När hon år 2007 fick en tjänst som företagshälsovårdare på TT Botnia gick en dröm i uppfyllelse för nyutbildade Terhi. Hon har trivts hos samma arbetsgivare sedan dess och gnistan för branschen har bara intensifierats under de 16 år som gått.

”Den största orsaken till att jag har trivts på jobbet så länge är att vi har bra laganda, en positiv atmosfär och intressanta arbetsuppgifter. Vare sig det gäller läkare, sköterska eller lokalvårdare sitter vi alla i samma kafferum och pratar i en avspänd stämning”, säger Terhi.

 

Hon gläder sig även åt att man på kafferasterna också pratar om annat än jobbet och att pauserna genuint är avsedda för återhämtning. En av Terhis käraste hobbyn är ridning, och på jobbet finns även kolleger som delar samma passion.

 

Till Terhis arbetsbeskrivning som företagshälsovårdare hör bland annat att fungera som ansvarig hälsovårdare för de företagskunder som hon har anvisats, att göra hälsokontroller och arbetsplatsutredningar samt att ordna arbetsgemenskapsmöten. Hon berättar att hon speciellt tycker om att det att jobba självständigt och att jobba i grupp på ett trevligt sätt förenas i företagshälsovårdarens arbete.

 

”Jag skulle säga att jobbet som företagshälsovårdare passar en människa som gillar att jobba i team, men som ändå är relativt självständig. I det här jobbet måste man till exempel ofta fundera på vilken hjälp patienten kunde behöva även av andra yrkesgrupper inom företagshälsovården. Borde hen till exempel besöka en läkare, fysioterapeut eller psykolog”, beskriver Terhi sitt jobb.

Hon berättar att det att möta och hjälpa människor har varit det bästa i hennes jobb alltsedan första dagen i jobbet.

 

”De bästa stunderna i jobbet har absolut varit när en klient visat stor tacksamhet för den hjälp hen fått och uttryckt det uppriktigt med tårar i ögonen. Det är sådana saker man sparar djupt inne i sitt hjärta och där värmer de gott även under dagar när man känner sig trött”, säger Terhi.

 

Hon gläder sig också åt att TT Botnia regelbundet satsar på fortbildning av personalen.

 

”Ett plus på TT Botnia är också att vi får delta i olika slags utbildningar på arbetstid. Det är en viktig sak som ger ny energi i vardagen.”

 

På sin fritid sysslar Terhi bl.a. med ridning, vinterbad och paddling.

”Vare sig det gäller läkare, sköterska eller lokalvårdare sitter vi alla i samma kafferum och pratar i en avspänd stämning.”