Työterveyslääkärinä työskentelevä yleislääketieteen erikoislääkäri Elina Majapuro on pitkän linjan terveydenhuollon ammattilainen, joka siirtyi TT Botnialle lokakuussa 2024. Työterveys tarjosi hänelle mahdollisuuden keskittyä entistä enemmän potilastyöhön, työkyvyn tukemiseen ja ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon.
Elina Majapuron mukaan työterveyshuolto on paljon muutakin kuin sairauksien hoitamista.
– Se on ihmisten työkyvyn ylläpitämistä ja kokonaisvaltaista tukemista. Tapaamme potilaita, kuuntelemme heidän elämäntilanteitaan ja arvioimme, miten työkykyä voidaan tukea parhaalla mahdollisella tavalla. Usein työkykyyn vaikuttavat myös työn ulkopuoliset asiat, ja nekin täytyy huomioida osana hoitoa.
Työterveys eroaa monista muista lääketieteen erikoisaloista siinä, että lääkärin rooli ei rajoitu yksilöön, vaan yhteistyötä tehdään myös työnantajien ja esihenkilöiden kanssa.
– Työterveyslääkärinä teen paljon yhteistyötä niin työntekijöiden kuin työnantajien kanssa. Lisäksi mukana on usein myös työterveyshoitajia ja muita asiantuntijoita. Kolmikantakeskustelut ja työnantajaneuvottelut ovat olennainen osa työtä, sillä työolosuhteilla on iso vaikutus työntekijän hyvinvointiin, Majapuro kuvailee.
Pitkä kokemus toi uutta näkökulmaa työterveyteen
Ennen TT Botnialle siirtymistään Majapuro työskenteli pitkään terveyskeskuslääkärinä sekä ylilääkärinä.
– Kun TT Botniaa perustettiin vuonna 2020, olin vielä JIKin ylilääkäri ja tein yhteistyötä TT Botnian toimitusjohtajan Timo Ylilaurin kanssa. Silloin en vielä ajatellut siirtyväni työterveyteen, mutta Timo kysyi minua useaan kertaan mukaan – ja lopulta ajatus alkoi houkutella.
Hyvinvointialueuudistuksen myötä myös Majapuron oma työympäristö muuttui, mikä sai hänet harkitsemaan uutta suuntaa.
– Halusin työpaikan, jossa on vakautta ja mahdollisuus keskittyä laadukkaaseen lääkärintyöhön. TT Botnia tuntui turvalliselta ja inhimillisen kokoiselta työpaikalta, jossa panostetaan työntekijöihin.
Riittävästi aikaa potilastyöhön
Majapuron mukaan lääkärin työssä yhdistyvät luonnontieteet, sosiaaliset taidot ja ihmisten kohtaaminen. Yksi syy työterveyteen siirtymiselle oli hänen mukaansa se, että työpäivät pysyvät paremmin hallinnassa.
– Työpäivät ovat säännöllisempiä, ja TT Botnialla lääkäreillä on hyvät mahdollisuudet keskittyä nimenomaan potilastyöhön. Lisäksi täällä voi itse vaikuttaa siihen, tekeekö vastaanottoja etänä ja hoitaako esimerkiksi paperitöitä kotoa. Tämä tuo joustoa ja helpottaa ajanhallintaa.
Majapuro kokee, että TT Botnialla lääkäreillä on hyvät edellytykset keskittyä potilastyöhön.
– Vastaanottoajat ovat riittävän pitkiä, ja ammattitaitoiset työterveyshoitajamme osaavat todella hyvin arvioida ajan tarpeen. Jos jokin asia jää selvittämättä, potilaalle voidaan varata uusi aika ilman, että tulee kiire. Se auttaa hoitamaan asiat kunnolla loppuun asti.
Tiivis työyhteisö tukee työarjessa
TT Botnialla lääkäreillä on mahdollisuus vaikuttaa työpäiviensä rakenteeseen.
– Täällä kysytään lääkäriltä itseltään, miten haluan työaikani käyttää – milloin aloitan työpäiväni, kuinka paljon tarvitsen aikaa kirjallisille töille ja miten vastaanottoajat järjestetään. Tämä helpottaa ajanhallintaa ja tekee työstä sujuvampaa. Teen tällä hetkellä nelipäiväistä työviikkoa, mikä myös tuo joustoa arkeen, Majapuro kertoo.
Majapuro työskentelee TT Botnian Ilmajoen toimipisteessä, jossa työyhteisö on tiivis.
– Työyhteisö on todella hyvä, ja vaikka ylilääkäri on etänä, yhteys häneen on sujuva. Meillä on kerran kuukaudessa työnohjausta, mikä on aivan mahtava tuen muoto.
TT Botnialla panostetaan myös perehdytykseen ja osaamisen kehittämiseen.
– Työn ohessa on mahdollisuus kouluttautua lisää. Työterveyslaitoksen koulutukset ja muut pidemmät kurssit ovat hyviä mahdollisuuksia kehittyä työssä. Täällä suhtaudutaan koulutukseen myönteisesti ja siihen kannustetaan.
Mitä Majapuro kertoisi kollegoille, jotka pohtivat työpaikan vaihtamista?
– Työpaikan vaihto kannattaa aina. Vanhemmallakin iällä on mahdollisuus oppia uutta, saada uusia näkökulmia ja löytää uutta työintoa.
Tasapaino auttaa jaksamaan
Työterveyslääkärinä Elina Majapuro tietää, että monilla työntekijöillä on taipumus vaatia itseltään liikaa.
– Jos voisin antaa yhden terveysneuvon jokaiselle työntekijälle, sanoisin: älä vaadi itseltäsi liikaa. Elämässä pitää olla tasapainoa – sopivasti työtä, lepoa, liikuntaa ja hyvää ruokaa. Kaiken tulee olla järkevässä suhteessa.
Nuorille lääkäreille hän suosittelee lämpimästi työterveyshuoltoa erikoistumisvaihtoehtona.
– Työterveys on hyvä ala, jos arvostaa säännöllistä työrytmiä ja päivätyötä ilman ilta- ja yövuoroja. Tämä on myös ainoa lääkärin erikoisala, jossa pääsee tekemään tiivistä yhteistyötä työnantajien ja esihenkilöiden kanssa.
Majapuro pitää huolta omasta jaksamisestaan liikunnan ja harrastusten avulla.
– Lenkkeilen, jumppaan ja toisinaan käyn tanssikursseilla mieheni kanssa. Rentoudun katsomalla saippuaoopperoita ja lukemalla dekkareita. Lisäksi puutarhanhoito on minulle tärkeä tapa rentoutua.
Työterveyssihteeri, jolla on sydäntä asiakkaille
Sattumalta työterveyshoitajaksi TT Botnialle
16 vuotta samalla työnantajalla ja into vain vahvistuu!