TT Botnias telefonlinjer fungerar för närvarande inte, problemet åtgärdas.

De vanligaste anledningarna att söka sig till en företagsfysioterapeut

Besök hos företagsfysioterapeuten sker oftast på grund av besvär i stöd- och rörelseorganen, ergonomifrågor och belastningsrelaterade symtom. Förebyggande företagsfysioterapi bidrar till att upprätthålla god arbetsförmåga, välmående och förebygga symtom. 

 

Problem i stöd- och rörelseorganen samt belastningsrelaterade besvär 

Problem i stöd- och rörelseorganen, såsom smärta i nacke och skuldror, stelhet i ryggen samt olika belastningsrelaterade besvär eller -symtom, är några av de största faktorerna som påverkar arbetsförmågan. Dessa besvär uppstår ofta till följd av långvariga statiska arbetsställningar, fysisk belastning eller otillräcklig återhämtning. 

 

Långvarigt sittande kan till exempel leda till spänningar i nacke och skuldror samt stelhet i ryggen, medan fysiskt krävande arbete belastar muskler och leder och ökar risken för knä- och axelskador. Ibland handlar det också om otur – ett fall på halt underlag kan få långvariga konsekvenser för kroppens hälsa. Även upprepade rörelser och ständig belastning utan tillräckliga pauser kan leda till belastningsskador såsom: 

 

  • Karpaltunnelsyndrom eller senskideinflammation, vilket är vanligt inom datorarbete och monteringsarbete.  
  • Tennisarmbåge och skador på rotatorkuffen, som ofta uppstår vid upprepad belastning av armarna.  
  • Knä- och akillesseneskador, som är vanliga inom fysiskt krävande yrken. 

 

Att förebygga belastningsskador och andra besvär i stöd- och rörelseorganen genom handledning från en företagsfysioterapeut kan vara avgörande. Förbättrad ergonomi, aktiv muskelvård och individuellt anpassade träningsprogram minskar risken för att symptomen utvecklas. Dessutom kan företagsfysioterapeuten rekommendera pausgymnastik och andra lösningar för att hantera belastningen. 

 

Att få rätt handledning och rådgivning i tid är viktigt för att förebygga långvariga besvär och försämrad arbetsförmåga. Företagsfysioterapin stödjer de anställdas välmående och bidrar till att bibehålla funktionsförmågan på lång sikt 

 

Kroppens och psykets välmående är avgörande för arbetsförmågan 

Förutom kroppen spelar även det psykiska välmåendet en stor roll för arbetsförmågan. För yngre medarbetare, särskilt i åldern 25–45 år, kan psykisk ohälsa som stress och utmattning lätt förbises i en hektisk vardag. Samtidigt kan fysiska besvär, såsom ryggsmärta och ledbesvär, påverka ork och funktionsförmåga betydligt hos personer i åldern 45–65 år. (Suomen Fysioterapeutit) 

 

Fysioterapi erbjuder lösningar för både fysiska och psykiska utmaningar. Studier visar att fysisk rehabilitering är mycket effektiv för unga vuxna med depression och ångest, utöver traditionella psykiatriska vårdformer. (Suomen Fysioterapeutit)  

Utöver fysisk rehabilitering kan företagshälsovården även erbjuda stöd för psykisk ohälsa genom psykofysisk fysioterapi. Psykiskt välmående handlar om balansen mellan kropp och sinne – därför arbetar företagshälsovården med ett mångprofessionellt förhållningssätt för att stärka anställdas arbetsförmåga. 

 

För personer över 50 år kan fysioterapi inriktad på besvär i stöd- och rörelseorganen bidra till att förlänga en frisk arbetskarriär och främja en aktiv och smärtfri tillvaro även efter pensioneringen. För yngre generationer kan samarbetet mellan fysioterapi och mentalvårdstjänster hjälpa till att skapa en bättre balans mellan arbete och vardag. (Suomen Fysioterapeutit)

 

Att behandla och förebygga dessa problem är viktigt, både för individen och för samhället i stort. När arbetsföra åldersgrupper minskar och färre personer finns tillgängliga på arbetsmarknaden blir varje arbetsinsats allt värdefullare. 

 

Läs mer om våras företagsfysioterapitjänste och våra stödinsatser för psykiskt välmående!