TT Botnia erbjuder skräddarsydda psykologtjänster för både enskilda anställda och hela arbetsgemenskaper, samt för ledningen och chefer.
Företagspsykologens arbete är att stödja det psykiska välbefinnandet samt arbets- och funktionsförmågan på individ- och arbetsgemenskapsnivå. Företagspsykologernas all verksamhet styrs av insikt baserad på forskning om ömsesidig påverkan mellan arbete och hälsa.
Företagspsykologen hjälper arbetstagaren med många slags milda och allvarligare utmaningar med det mentala välbefinnandet.
På mottagningen bedöms klientens situation alltid med beaktande av arbetets och privatlivets inverkan på orken, arbetsförmågan och det psykiska välbefinnandet. Beroende på avtalet kan mellan 1 och 5 mottagningar hållas.
Individuell bedömning av orsakerna till sömnproblemen samt vägledning.
Bedömning av belastnings- och resursfaktorer. Stärkande av verktyg för stresshantering.
Medel för att hantera ångest och humörproblem eller hantera rädslor och spänningssymtom.
Hjälp med att hantera och återhämta sig från en kris på jobbet eller på fritiden.
Stöd för att återvända från en sjukskrivning i samarbete med cheferna.
En kartläggande undersökning av minnet och bedömning av behovet av ytterligare undersökningar.
Sätt att bl.a. övervinna konfliktsituationer eller lösa mobbningssituationer.
Företagshälsovårdens KORTtidsterapi
Kortvarig terapi kan öka det psykiska
välbefinnandet och funktionsförmågan, minska de psykiska symtomen samt stödja
återgång i arbete och förebygga sjukfrånvaro. Antalet besök är vanligen 10 gånger och
man blir hänvisad till terapin via företagsläkare. Korttidsterapi erbjuds av
företagspsykologer och företagshälsovårdare som fått tilläggsutbildning.
De paket som riktar sig till arbetsgemenskaper består i att bedöma de faktorer som belastar gemenskapen och ge rätt slags stöd.
Tjänsten genomförs i samarbete med medlemmar och chefer i arbetsgemenskapen, på arbetsplatsen eller på distans.
Beroende på behovet innehåller paketet planering och genomförande samt efterhandsutvärdering.
Medel för att stärka den psykiska anpassningsförmågan till förändring på arbetsgemenskapsnivå.
Hjälp med att hantera och återhämta sig från en kris som en eller flera medlemmar i arbetsgemenskapen står inför i arbetet. Som medel används metoder ur krispsykologi.
Sätt att öka arbetsgemenskapernas välbefinnande, engagemang för organisationen, psykologisk trygghet och konstruktiv interaktion.
Medel för att främja bättre ork i arbetet. Verktyg för stresshantering och återhämtning.
Information om teman som stöder trivseln i arbetet.
Hjälp med att lösa konfliktsituationer. Utförs tillsammans med arbetarskyddet.
Stöd för chefsarbete, t.ex. för att övervinna utmaningar i arbetsgemenskapen och engagera de anställda i organisationen.
Arbetssättet är utforskande och målet är att identifiera styrkorna i chefsarbetet.
Sätt att främja bättre ork i arbetet. Verktyg för stresshantering och återhämtning.
En helhet som består av ett kort, enstaka eller några möten som fokuserar på en specifik aktuell utmaning i chefsarbetet.
Gruppbaserad verksamhet som leds av en företagspsykolog. Målet är att hitta lösningar på utmaningar som är vanliga i chefsarbete.
Gruppverksamheten är utformad för att stödja det psykiska välbefinnandet och upprätthålla arbetsförmågan.
Grupperna leds gemensamt av antingen en företagspsykolog och en företagshälsovårdare eller en företagspsykolog och en företagsfysioterapeut.
Gruppen söker lösningar på sömnproblem och går igenom praktiska tips relaterade till hur man återställer en regelbunden sömnrytm, förbättrar sömnkvaliteten samt vanor som främjar sömn.
Syftet med gruppen är att undersöka de psykiska faktorer som är relaterade till utmaningar med viktkontroll, såsom skadliga tankemönster och vanor, och att ta bort hinder för lyckad viktkontroll.
Gruppbaserat stöd för att förbättra orken i arbetet och upprätthålla funktionsförmågan.
Lämna en öppen offertförfrågan till oss – vi återkommer till dig med ett skräddarsytt erbjudande inom ca 2 arbetsdagar. Vid behov kommer vi att kontakta dig för att begära ytterligare information, och vid behov kommer vi att föreslå ytterligare tjänster som passar dig som helhet.
Planering av företagshälsovårdsverksamheten på arbetsplatsen baserar sig på en arbetsplatsutredning.
Målet med hälsogranskningar är att i förbyggande syfte identifiera arbetsrelaterade sjukdomar och eventuell nedsatt arbetsförmåga.
Målet för företaspsykologens verksamhet är att stöda såväl individens som arbetsgruppens arbets- och funktionsförmåga.
Vi ordnar förstahjälp-, sömn-, stresshanterings- och viktkontrollgrupper. Grupperna är kostnadseffektiva vårdformer. Vi skräddarsyr även grupper enligt arbetsplatsens behov. Vid intresse tag kontakt med din företagshälsovårdare.
Den sjukvård vi erbjuder fokuseras på arbetshälsa, vi koncentrerar oss alltså på sjukdomar och olycksfall som centralt ansluter sig till arbetet eller som på lång sikt försvårar utförandet av arbetet.
Delta i arbetsplatsutredningar tillsammans med det mångprofessionella teamet samt individuell rådgivning och vägledning.
Vårt syfte är att tillsammans med arbetsgivaren stöda den anställdas arbets- och funktionsförmåga i arbetslivets olika skeden.
Behörig sjömansläkare på sjömanshälsocentral har rätt att göra intyg för första läkarundersökningen av fartysgpersonal som krävs för studier eller sjötjänst.