Rokottaminen-työterveydessä

Mitä eroa on flunssalla ja influenssalla

Mitä on flunssa?

Flunssa eli nuhakuume on akuutti ja lyhytkestoinen ylähengitysteiden virustulehdus, joka paranee itsestään. Flunssan oireet alkavat usein vähitellen, oireita ovat nuha, kuiva yskä, käheys, kurkkukipu, kolotus ja joskus kuume. Oireita voi lievittää itsehoitotuotteilla. Antibiootit eivät flunssaan auta, niitä määrätään ainoastaan mahdollisiin jälkitauteihin. Flunssasta toipuu yleensä alle viikossa.

Mitä on influenssa?

Influenssan aiheuttajana ovat influenssavirukset (tyypit A ja B). Influenssa leviää usein laajoinakin epidemioina ja oireet ovat yleensä äkillisempiä ja rajumpia kuin flunssassa. Tyypillisiä influenssan alkuvaiheen oireita ovat korkea kuume, väsymys ja voimakkaat lihaskivut ja päänsärky. Yleensä kuume laskee neljässä päivässä. Influenssa voi jossakin tapauksissa aiheuttaa vakavia komplikaatioita.

Miten flunssa ja influenssa tarttuvat ja miten niitä voidaan ehkäistä?

Flunssa ja influenssa tarttuvat pisara- ja kosketustartuntana. Käsien pesu on hyvä tapa ehkäistä tartuntoja. Sairaan paikka on kotona ja sairastuneen tulee välttää lähikontakteja muihin. Itämisaika on 2-3 päivää ja potilas alkaa tartuttaa jo pari päivää ennen sairastumistaan ja 1-3 päivää oireiden alettua. Tartuttaja voi olla myös oireeton.

Influenssaa vastaa on olemassa rokote. Influenssarokotus tarjotaan maksutta riskiryhmään kuuluville: Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstölle, raskaana oleville, 65 vuotta täyttäneille, sairautensa ja hoitonsa vuoksi riskiryhmään kuuluville (kuten sydän- ja keuhkosairauksia sairastavat, diabeetikot), vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiirille, varusmiehille ja vapaaehtoiseen asepalvelukseen astuville naisille. Rokotteesta ei voi sairastua influenssaan, koska rokotus on inaktivoitu rokote. Rokotevaste saadaan noin 2 vk rokotuksesta. Influenssarokote ei anna suoraa tavallista flunssaa vastaan.

Flunssan ja influenssan itsehoito. Milloin lääkäriin?

Lepää ja juo lämpimiä nesteitä.

Flunssaista oloa voi helpottaa tarpeen mukaan itsehoitolääkkeillä. Kipulääkkeet auttavat kipuun ja alentavat kuumetta. Yskänlääkkeet, nenäsumutteet ja -tipat sekä kurkkukipuun tarkoitetut imeskelytabletit helpottavat yksittäisiä flunssanoireita.

Taudin pitkittyessä ja mm. yleisvoinnin laskiessa ja hengitysvaikeuksien ilmaantuessa on syytä epäillä pahenemisvaihetta tai bakteeritulehdusta ja mennä lääkäriin omalle terveysasemalle. Mikäli riskiryhmään kuuluva, vakavaa perussairautta sairastava saa influenssan oireita, on suotavaa hakeutua lääkäriin jo taudin alkuvaiheessa.