”Työfysioterapeutti auttaa ihmisiä jaksamaan töissä ja vapaa-ajalla”

Työfysioterapeutti Satu Ritola

Työfysioterapeutti Satu Ritolalla tulee täyteen jo 20 vuotta alan parissa, ja TT Botnialla hän on työskennellyt sen perustamisesta lähtien. Palo tukea toimintakykyä ja auttaa asiakkaita jaksamaan nykypäivän hektisessä työelämässä tekee hänen työstään merkityksellistä.

 

Satu yhdistää uravalintansa liikuntataustaan, sillä nuorempana hän harrasti aktiivisesti yleisurheilua.

 

– Ajattelin, että urani tulee löytymään tavalla tai toisella liikunnan parista, hän toteaa.

 

Alaksi valikoitui fysioterapia, ja vuonna 1995 Satu valmistui ja päätyi työskentelemään ensin yksityiselle lääkäriasemalle. Työnkuvaan tuli mukaan jonkin verran myös työterveyshuoltoa, mikä herätti Sadun kiinnostuksen nykyistä toimialaansa, työfysioterapiaa kohtaan. Hän perehtyi työn ohella alaan ja suoritti vaadittavat Työterveyslaitoksen erikoistumisopinnot.

 

Erikoistumisen jälkeen edessä oli tiukka käännös työfysioterapian suuntaan: Satu päätyi vaihtamaan työtä, ja sen jälkeen omannäköinen ura alan parissa on jatkunut tähän päivään saakka.

”Pidän tärkeänä sitä, että ihmisiä ei hoideta vain työtä varten", Satu Ritola sanoo.

Vaihtelevaa ja liikkuvaa arkea

 

Työfysioterapeutin arkipäivää Satu kuvailee erittäin monipuoliseksi, eivätkä viikot ikinä rakennu saman kaavan mukaisesti. Työssä yhdistyvät niin liikunta, ohjaaminen kuin työergonomian edistäminen.

 

– Työpäiviini kuuluu yksilöasiakkaiden vastaanottoa, ryhmätoimintaa, käyntejä työpaikoilla sekä ohjausta ja neuvontaa. Ennaltaehkäisevä toiminta on suuressa roolissa. Tavoitteenani on tukea työ- ja toimintakyvyn säilymistä, jotta asiakkaat pystyisivät työskentelemään terveenä mahdollisimman pitkään.

”Ennaltaehkäisevä toiminta on suuressa roolissa.”

Satun työ on monella tavalla liikkuvaa – eikä ainoastaan työpaikkakäyntien vuoksi, vaan välillä jopa paikkakuntakin vaihtelee.

 

– Työalueenani toimii Ilmajoki ja Jalasjärvi, mutta tuuraan ajoittain myös Kauhajoella ja Vaasassa. On hienoa päästä näkemään eri työyksiköiden toimintatapoja ja tapaamaan kollegoja laajasti myös omien toimipisteiden ulkopuolelta.

Toimintakykyä ei tueta vain työtä varten

 

Parhaita onnistumisen tunteita Sadulle tuo se, kun asiakas on saanut tarvittavan avun: hän jaksaa työssä, mutta myös vapaa-ajalla.

 

– Pidän tärkeänä sitä, että ihmisiä ei hoideta vain työtä varten. Tavoitteenani on, että asiakas jaksaisi myös omalla ajallaan ja hänellä olisi voimavaroja huolehtia fyysisestä kunnostaan. Ihminen on kokonaisuus, jonka jaksaminen vapaa-ajalla tukee myös työkykyä, Satu selittää.

”On merkityksellistä, että omalla työllään pystyy vaikuttamaan laajemmin asiakkaiden hyvinvointiin.”

Nykyajan työelämässä kuormitus kasvaa ja paineet lisääntyvät, mikä näkyy Satun mukaan ihmisten fyysisenä oireiluna.

 

– Kun ihmisellä on paljon työkuormaa harteillaan, voi ensimmäisenä oireilla esimerkiksi selkä. On merkityksellistä, että omalla työllään pystyy vaikuttamaan laajemmin asiakkaiden hyvinvointiin ja ohjaamaan heitä tarvittaessa eteenpäin muille ammattilaisille.

Treeniä ja tukea työkavereilta

 

TT Botnian työfysioterapeutit muodostavat tiiviin yhteisön, jossa jokaisen vahvuudet hyödynnetään.

 

– Osalla on jokin erityisalue, johon he ovat perehtyneet syvällisesti. Ammatillisia neuvoja voi kysyä aina joltakin kollegoista riippuen siitä, mitä asia koskee.

”Ammatillisia neuvoja voi kysyä aina joltakin kollegoista.”

Työkavereilta saadun tuen lisäksi oma aika on Sadulle tärkeää, ja liikunta on hänelle tehokas keino palautua työstä. Koska lapset ovat jo aikuisia, omalle harrastamiselle jää hyvin aikaa.

 

– Liikunta on minulle henkireikä. Käyn kuntosalilla, lenkkeilen ja harrastan potkunyrkkeilyä. Lisäksi tykkään tehdä asioita käsilläni. Neulominen minua ei innosta, vaan pidän rakentamisesta ja nikkaroinnista, Satu kertoo.

– Vapaa-ajan ja työelämän välisen tasapainon säilyttäminen on tärkeää, ja tällä hetkellä voin sanoa, että olen erittäin tyytyväinen työhöni. Tämä on se omin ala minulle, Satu tiivistää lopuksi.